A normatív támogatások csökkentése miatt ellehetetlenülnek a vidéki önkormányzatok A felszólalás szövege:

2022. 03. 11.

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt  Képviselőtársaim! "Több pénzt az önkormányzatoknak, több pénzt az embereknek!" - hang zott a szocialisták kampányszlogenje 2002-ben. A 2006-os költségvetési törvény számai  végérvényesen és visszavonhatatlanul bebizonyították, hogy a szocialisták becsapták az  önkormányzatokat.  

Azt, hogy újra gond lesz a 2006. évi állami támogatásokkal, eddig is sejtettük, de ennek  tudatosulása mostanában történik, amikor összeállítjuk településünk költségvetését. Ekkor jön  el az igazság pillanata. Igazság, szocialista módon. Ami szerintük több, az valójában kevesebb  lesz a végén. Mi pedig, önkormányzati vezetők csak a levegő után kapkodunk, amikor  meglátjuk a tényszámokat. Szembesülünk azzal, hogy az állam mennyi normatív támogatással  ad kevesebbet az elmúlt évihez képest, önkormányzati iskoláink, óvodáink, szociális  otthonaink és más intézményeink működtetésére.  

Így jártunk az elmúlt években mindig, de most különösen rosszulesett ez, mert az  önkormányzataink már nem tudnak tovább hátrálni. Már megint milliókkal rövidítette meg a  központi költségvetés az önkormányzatok többségét. A normatívacsökkenés 5-8 százalékos  mértékű, ami különösen sújtja a hátrányos helyzetű, forráshiányos, nagy munkanélküliséggel  küzdő térségek önkormányzatait. És ekkor még nem is beszéltünk az energiaár-emelésekről és  az inflációról.  

A normatívacsökkenést a nyírbátori választókerületben áttekintve az látható, hogy az ezer  lakosonként átlagosan 5-6 millió forinttal csökken. Így a normatíva-csökkenés Bátorligeten  4,5 millió forint, Mérken 5,5 millió, Vállajon 7,7 millió, Hodászon 26,1 millió, Nyírkátán 6,1  millió, Kántorjánosiban 12 millió, Pócspetriben 14 millió, Nyírvasváriban 13 millió,  Nyírbogáton 15 millió, Nyírbélteken 106 millió, Nyírmihálydiban 21 millió, Encsencsen 9  millió, Teremen 4,1 millió, Nyírbátorban 128 millió, Nyírgyulajban 9,1, Ömbölyön pedig 2,1  millió forint.  

(0.40)  

Egy példát szeretnék hozni, a nyírbogátit. Nyírbogáton tehát 15 millióval csökken az  intézmények normatív támogatása, ilyen módon egy 125 fős óvodánál ez 5,5 millió forintot  jelent, míg egy jól működő 400 fős iskolánál 6 millió forintot, egy 25 fős szociális otthonnál  pedig 1,5 millió forintot jelent.  

Az önkormányzatok ellehetetlenítése, a kiszolgáltatottság fokozása meggyőződésem  szerint tudatos kormányzati politika eredménye, ami sérti az önkormányzatiságot;  központosítási törekvéseket és különös módon most kampánycélokat is szolgál véleményem  szerint.  

Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)