A/11323 Milyen kockázatokat hordoz a járvány és a migrációs nyomás együttes erősödése?

2022. 03. 11.

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt  Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Magyarországon a járványügyi korlátozások enyhítését  követően is folyamatosan csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma, a járvány azonban  nem ért véget. A környező országokban a megbetegedések számának emelkedése  tapasztalható. Szerbiában országszerte járványgócok alakultak ki, a kórházak lassan  megtelnek, és a kormány újra kijárási korlátozásokat kénytelen bevezetni. Romániában  néhány napja rekordot döntött az újonnan regisztrált koronavírusos megbetegedések napi  száma. A hatóságok nehezen veszik rá a lakosságot a járványvédelmi intézkedések  betartására. Ukrajnában hasonló szomorú rekordok születtek. Ausztriában néhány hete szintén  emelkedésnek indult az új esetek száma, amire a kormány iskolabezárásokkal reagált. Az  osztrák külügyminisztérium közlése szerint több fertőzés nyugat-balkáni utazásokra volt  visszavezethető. Sajnos tény, hogy Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és még a  korábban rendkívül sikeresen védekező Szlovéniában is növekedett a fertőzésszám.  

(16.40) 

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy több esetben olyan országokban kezd  kritikussá válni a járványügyi helyzet, ahonnan hazánk irányába illegális migrációs nyomás  tapasztalható. A nyár kezdete óta sajnos ismét a 2016-os szintre emelkedett az illegális  határátlépési kísérletek száma.  

Tisztelettel kérdezem az államtitkár urat: milyen veszélyt hordoz magában a déli  szomszédainknál súlyosbodó járványhelyzet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az  időkeret leteltét.) és a növekedő migrációs nyomás? Lehete a két folyamatnak együttes  hatása?  

(185) A felszólalás szövege: 

POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt  Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az, hogy a biztonság fontos, és hogy a személyes  biztonságunk, a családunk biztonsága fontos, nagyon sokszor elhangzik, és igazán akkor  érezzük ennek a valós súlyát, amikor ennek a biztonságnak a megszűnte vagy a megingása,  ennek a veszélye jelenik meg. A biztonság sokféle lehet: a közbiztonság, az egészségünk  biztonsága, a munkahelyek biztonsága és a többi, tehát nagyon sokféle biztonságról  beszélünk, de minden esetben igaz az, hogy abban a pillanatban, ha azt érezzük, hogy ez a  biztonság kezd kicsúszni a lábunk alól, akkor nagyon nagy mértékben felértékelődik. És az  elmúlt években pontosan ezeknek a folyamatoknak vagyunk a tanúi, hiszen a közbiztonság  egyfelől a migrációs nyomás miatt Európában és így Európa részeként Magyarországon is egy  pillanatra meginogni látszott, és a most tapasztalt járvány, vírus szintén egy olyan bizonytalan  helyzetet idézett elő, amely minden embert foglalkoztat. 

Azt gondolom, hogy az egy nagyszerű dolog és nagyon jó dolog, hogy a magyar emberek  megérezték azt, hogy itt most mindenféle politikai érzelmet és érzületet félretéve a  kormánnyal, a kormány döntéseivel együttműködve és azonosulva érdemes élni, és ez az  együttműködés, ez a közös erőfeszítés segítette azt, hogy ez az ország jelen pillanatban  Európa egyik, ha nem a legbiztonságosabb országa, mind egyébként a bevándorlást illetően, mind pedig az egészségügyi helyzetet illetően. 

Egyértelműen látszik egyébként Európa országaiban, hogy az illegális bevándorlás, a  migráció veszélyezteti az egészségügy helyzetét is, a járványügyi helyzetet is rontja, éppen  ezért továbbra is célunk az, hogy megvédjük az ország határait, továbbra is célunk az, hogy  minden olyan kötelezettségünknek eleget tegyünk, amely európai uniós tagságunkból  fakadóan ránk hárul, tehát az ország határainak a biztonságos megvédése és a belépések  ellenőrzése.  

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.) 

(187) A felszólalás szövege: 

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen. A kormány, az operatív törzs és a  járványügyi hatóság folyamatosan értékeli a hazai és európai járványügyi helyzetet, és az  utóbbi néhány hét adatainak elemzéséből kiindulva megfogalmazódott az a következtetés,  hogy jelenleg a megbetegedés hazánkba történő behurcolása jelenti a legnagyobb kockázatot.  Ezért kerültek bevezetésre az új szabályok. Hallani ugyanakkor arról is, hogy az illegális  határátlépést megkísérlő személyek és az embercsempészek újabban agresszívebb és jól  felszerelt csoportokban érkeznek. Kérdezem az államtitkár urat: valóban tapasztalhatóe ez a  trend az illegális határátlépési kísérletek esetén? Hogyan lehet fellépni az ilyen folyamatokkal  szemben? Köszönöm szépen.  

(189) A felszólalás szövege: 

POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Egyfelől az  ellenőrzött beutazásoknál teljesen nyilvánvaló, hogy a járványügyi helyzet miatt  szigorításokra van szükség. Ezekről a szigorításokról az elmúlt percekben már volt szó itt a  Házban, és azt gondolom, hogy ezeknek minden lépését ismerik is az emberek. Az is  nyilvánvaló veszély, hogy a járvány okozta gazdasági helyzet az elmaradott országokban,  azokban az országokban, amelyek egyébként is kibocsátó országok, tovább növeli azt a  nyomást, ami alapján az ott élő emberek elindulnak Európa felé. Éppen ezért nagyon fontos,  hogy megfelelő módon továbbra is ellássuk a határvédelmet. És konkrétan a kérdése alapján  azt kell mondanom, hogy mintegy 40 százalékkal nőtt az idei évben az Európába irányuló  migrációs nyomás a magyar határokon is. A határvédő szervek természetesen végzik a  munkájukat, és megvédik a határt. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok  soraiban.)