A/3393 Mikorra várható a Válaj-Urziceni (Csalános) települések közötti határátkelőhely megnyitása a nemzetközi személyforgalom előtt?

2022. 03. 11.

  1. SIMON MIKLÓS (FKGP): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt  Államtitkár Úr! Az ez év májusában elfogadott, az Európai Unióhoz történő csatlakozással  összefüggő, a határátkelőhelyek fejlesztésével kapcsolatos feladatokról szóló  kormányhatározat Románia vonatkozásában négy határátkelőhely nemzetközi  személyforgalom előtti megnyitásáról és fejlesztéséről rendelkezik. Az eltelt fél év alatt a  négy határátkelőből kettőt a két ország miniszterelnökei átadtak a forgalomnak. A harmadik  tervezett határátkelőhely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vállajnál kerülne megnyitásra  Vállaj-Csanálos között. Ezzel a délnyírségi települések több mint egy évtizedes álma  valósulna meg, ugyanis az előző időszak kormányainak határmegnyitási ígérgetéseibe már már belefáradt a térség, és a térségnek a határátkelőhely megnyitása újabb gazdasági és  kulturális lehetőségeket teremtene, másrészt megszűnne a térség zártsága is. Évente kétszer, a  Nyírbátori Zenei Napok és a Vendel-napi búcsú alkalmával tart nyitva ideiglenes  határátkelőhelyként Vállajnál a határ. Ennek a költségeit a vállaji önkormányzat viseli a határ  menti kapcsolattartás érdekében. 

Tisztelettel kérdezem az államtitkár urat, hogy mikor várható a Vállaj-Csanálos közötti közúti  határátkelőhely megnyitása a nemzetközi személyforgalom előtt. 

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.) 

A felszólalás szövege: 

NÉMETH ZSOLT külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A  polgári kormány szomszédságpolitikája és nemzetpolitikája nagyon nagy hangsúlyt fektet az  olyan gyakorlatias kérdésekre, mint a határátkelőhelyek megnyitása, hiszen a trianoni  realitáshoz a XX. században nagyon is hozzátartozott az, hogy száz kilométeres  határszakaszokon nem lehetett átlépni. Különösen a magyar-román határszakasznak az  abszurditása volt az elmúlt évtizedekben, hogy száz kilométeres szakaszokon nem lehetett  áthatolni a határon. Ennek a trianoni realitásnak a fölszámolását célozta meg az Európai  Unióhoz történő csatlakozással összefüggő határátkelőhely-fejlesztési kormányhatározat,  amelyet idén május 4-én fogadott el a kormány, és máris látványos eredményei vannak ennek  a kormányhatározatnak, ami egyébként az egész határszakaszt átvizsgálta és körvonalazta a  nyitás lehetőségeit. 

A magyar-román határszakaszon négy átkelőhely megnyitását helyeztük kilátásba:  Kiszombor, Nyírábrány, Vállaj és Létavértes. Mint ahogy önök értesülhettek az elmúlt  hetekben erről, a két miniszterelnök az első kettőt meg tudta nyitni, és rendkívül nagy öröm ez  számunkra. Az április 14-ei bukaresti megállapodás eredményeként kerülhetett erre sor, tehát  egyes vélemények szerint, miszerint kudarc volt ez a látogatás, immáron látható, hogy azért  nem annyira.  

A vállaji átkelő megnyitására reményeink szerint a közeljövőben szintén sor kerülhet. A  szakértői egyeztetések 2003. december 31-ei legkésőbbi dátumot helyeztek kilátásba, de a 

magyar fél szorgalmazza, hogy a lehetséges legkorábbi időpontban kerülhessen sor a vállaji  átkelőhely megnyitására is. (Taps a kormánypártok soraiban.) 

A felszólalás szövege: 

  1. SIMON MIKLÓS (FKGP): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt  Államtitkár Úr! A kormány ígéretének megfelelően október 30-áig megépült a magyar  oldalon a fogadóállomás konténeres kivitelben. Azt tapasztaljuk, hogy a román oldalon  istenigazából még a határmegnyitás előkészületei nem kezdődtek el. Reménykedem abban,  hogy ezek az előkészületek az államtitkár úr szavai szerint hamarosan megkezdődnek, és az a  határszakasz is megnyílik, ami azzal a specialitással rendelkezik, hogy a határ két oldalán  sváb kisebbség él, és ez a határátkelőhely megteremti a kisebbségi kapcsolattartás feltételeit.  

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.) 

A felszólalás szövege: 

NÉMETH ZSOLT külügyminisztériumi államtitkár: Szeretném hangsúlyozni, képviselő úr,  hogy a kormány eltökélt a tekintetben, hogy minél előbb szeretnénk ezt a határátkelőhelyet is  megnyitni. A magunk részéről az ezzel kapcsolatos előkészületek megtörténtek, a határőrség  vezetői részéről friss tájékoztatást is kaptunk erre vonatkozóan, hogy mind a személyi, mind a  dologi előfeltételek a magyar fél részéről adottak. Azon leszünk, hogy a román fél is minél  előbb tudja teljesíteni az ígéretét. Egyelőre, ahogy említettem, a 2003-as dátumra van  garanciánk, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne sort keríteni ennek a határátkelőhelynek a  hamarabbi megnyitására. Előreláthatólag 7 és 19 óra között fog nyitva tartani a nemzetközi  személyforgalom számára ez a határátkelőhely is.  

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)