H/15345 A Magyar Honvédségnek az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való további részvételéről

2022. 03. 11.

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt  Képviselőtársaim! Napjainkban az egyik legnagyobb biztonsági kihívást az Iszlám Állam  harcosai által elkövetett terrorcselekmények jelentik. A szervezet a keresztény közösség és  más kisebbségek teljes megsemmisítésére törekszik, és jelentős számú nyugat-európai  állampolgárt is toborzott a terrorcselekmények végrehajtására a térségben és az Európai  Unióban is.  

A Fidesz-frakció támogatja azt a törekvést, amely szerint célszerű nagyobb létszámmal és  2019. december 31-ig meghosszabbított hozzájárulással folytatni az Iszlám Állam elleni  harcban való részvételünket Irakban. Álláspontunk szerint a jelentősebb katonai  szerepvállalással erősítjük az iraki-kurd-magyar kapcsolatokat, részt veszünk a helyi  keresztények védelmében, valamint az Európát is érintő migrációs válság kiváltó okainak  enyhítésében, hiszen a bajt a forrásánál kell orvosolni, nem pedig tünetileg kezelni. A forrás  ugyanis a térség instabilitása.  

Tisztelettel kérem képviselőtársaimat, hogy a honvédelmi miniszter által benyújtott határozati  javaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen.