H/17271 A Magyar Honvédségnek az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való további részvételéről

2022. 03. 11.

  1. SIMON MIKLÓS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt  Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az Alaptörvény 47. cikk (2) bekezdése szerint az  Országgyűlés dönt a Magyar Honvédség külföldi alkalmazásáról, illetve külföldi  állomásozásáról. Ennek megfelelően fekszik most előttünk a honvédség Iszlám Állam elleni  nemzetközi fellépésben történő további részvételéről szóló határozati javaslat. Legutóbb, ha  jól emlékszem, a 2019. év végéhez közeledve szavaztunk az iraki missziónk  meghosszabbításával kapcsolatban. Akkor úgy döntöttünk, hogy katonáink 2021. december  31-éig vegyenek részt a közös terrorellenes fellépésben. Sajnos, a jelenlegi közel-keleti  helyzet továbbra is indokolttá teszi a nemzetközi csapatok és köztük a magyar kontingens  jelenlétét.  

A mostani javaslat 2023. december 31-éig tartó iraki katonai jelenlétet irányoz elő. A fő  feladatok hasonlóak a korábbiakhoz: katonai segítségnyújtás és tanácsadás, őrző-védő  tevékenység, csapatkísérés. A maximális létszámkeret is marad 200 fő. A motivációnk sem  változott, minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk annak érdekében, hogy visszaszorítsuk a  nemzetközi terrorizmust, csökkentsük a migrációs nyomást, és ezzel párhuzamosan  igyekezzünk segítséget nyújtani a stabilitás megteremtésében olyan régiókban, amelyek a  jelenlegi stabilitás és biztonsági szint mellett élhetetlenek az ott élők számára.  

Nem lényegtelen szempont, hogy a nemzetközi együttműködésben történő részvételünk  fenntartásával szövetségeseink számára is jelezzük a megbízhatóságunkat.  

Tisztelettel kérem képviselőtársaimat, hogy mindezen szempontok figyelembevételével, a  Fideszhez hasonlóan támogassák a határozati javaslat elfogadását, és engedje meg, tisztelt  államtitkár úr, tisztelt Országgyűlés, hogy jó egészséget kívánjunk az ott szolgáló  katonáinknak, és egyben köszönetünket fejezzük ki a misszióbeli kiváló teljesítésért.  Köszönöm szépen.