H/5170 Az" INFINITE JUSTICE " (Végtelen Igazság) művelethez történő magyar hozzájárulásról

2022. 03. 11.

  1. SIMON MIKLÓS (FKGP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt  Képviselőtársaim! A Független Kisgazdapárt támogatja a "Végtelen igazság" hadművelethez  történő hozzájárulást. Én úgy gondolom, hogy mindannyian megdöbbenve álltunk a  tévéképernyők előtt, és hallgattuk a híreket, éjszaka, nappal, és osztoztunk abban a hat-hétezer  családnak a tragédiájában, amelyet sújtott ez a szörnyű hír.  

Én szeretném felhívni mindannyiunk figyelmét arra, hogy az 1999 márciusában megkötött  szerződés nemcsak jogokat, hanem kötelezettségeket is tartalmaz, mindenféle "de" nélkül. Ha  1999-ben és 2000-ben élvezhettük ezen szerződésnek a hasznát, hiszen a balkáni válság  esetén nemegyszer előfordult, hogy a NATO védőernyőit kellett az országra kiterjeszteni,  akkor kötelességünk minél hamarabb és gyorsan dönteni abban a segítségben, amelyet a  "Végtelen igazság" művelethez Magyarország adhat. Én úgy gondolom, hogy az a minimális  segítség, amelyet mi az országgyűlési határozati javaslatban megerősítünk.  

(17.30) 

Ez a minimális segítség azonban üzenet értékű. Az, hogy a világ első hatalmának  lehetőségünk van ilyen segítséget nyújtani, azt jelenti, hogy aktív tagjai lehetünk annak a  szervezetnek, amely garantálja Európa és Észak-Amerika biztonságát.  

Tisztelettel kérem és javaslom, hogy a szavak helyett a tetteké legyen a hangsúly, és ezért  szavazzák meg a határozati javaslatot.  

Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)