H/8849 Az önálló határőrség megteremtésének szükségességéről

2022. 03. 11.

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Nem igaz az, tisztelt Apáti  képviselő úr, hogy a határőrség megszűnt. (Derültség a Jobbik soraiban.) 2008. január 1-jén a  határőrség beolvadt, integrálódott a rendőrségbe. (Apáti István: Beolvadással szűnt meg.) Az  MSZP előterjesztését igenis a Fidesz képviselőcsoportja is megszavazta, mert úgy gondoltuk,  hogy (Z. Kárpát Dániel: Beismerő vallomás.) ez egy olyan lehetőség, amely segíteni fog (Z.  Kárpát Dániel: A migránsoknak idejönni.) a schengeni határok megvédésében, és hála  Istennek, ez az elképzelés valóra vált. 

(18.50) 

  1. január 1-jén, emlékezzenek vissza, tisztelt képviselőtársaim, Magyarország csatlakozott  a schengeni övezethez. Ekkor megnyíltak a határok Ausztria, Szlovákia és Szlovénia  irányában, míg a külső határokon Ukrajna irányában, Románia, Szerbia és Horvátország  irányában pedig erősíteni kellett a határőrizetet. Így egy 45 ezer fős lélekszámú egység,  rendvédelmi egység, a rendőrség jött létre sokkal nagyobb tartalékokkal és mozgósítási  képességekkel. 

Az integrációnál figyeltünk arra, hogy azok a hagyományok, amelyek a határőrséget  jellemezték, beépüljenek a rendőrség rendszerébe, ezért értük el, hogy négy határőr-igazgatót,  négy megyei határőr-igazgatót kineveztek főkapitánnyá, és a rendészeti főigazgató is a  határőrségtől érkezett akkoriban a rendőrséghez. Tehát az a kultúra, amit a határőrség  képviselt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), a rendőrségbe  átültetésre került, és a rendőrség pedig most a migrációs nyomás tekintetében jelesre  vizsgázott (Az elnök ismét csenget.), köszönet érte nekik. (Taps a Fidesz soraiból.)