K/12125 Újabb Jobbikhoz köthető korrupciós botrány

2022. 03. 11.

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Újabb, Jobbikhoz köthető  korrupciós botránytól hangos a magyar sajtó. Érpatak polgármesteréről van szó. Talán  emlékeznek önök is, a település az úgynevezett érpataki modellről lett híres. Ez a radikális,  szélsőjobboldali polgármester által meghirdetett módszer abból áll, hogy a szociális kérdések  helyett csak a törvény betűjének szigorú betartatásával foglalkozik, és a cigányok  megnevelése a célja.  

Az érpataki polgármester és a képviselők között gyakorlatilag a választások óta feszült a  viszony, miután Orosz Mihály Zoltán kisebbségbe került a testületben. Rendszeresen  visszatérő kérdés volt az elszámolások hiánya, a képviselői indítványok semmibevétele,  Orosz diktatórikus ülésvezetése vagy a jegyző kioktatása. 

(12.10) 

A feszültség akkor tetőzött, amikor a képviselők feltételekhez kötötték a 2015-ös zárszámadás  elfogadását. Azt követelték teljesen jogosan, hogy a polgármester számoljon be, és  bizonylatokkal, számlákkal igazolja a 2015-ös mezőgazdasági bevételek és 15 millió forint  hollétét, valamint a jelentősen megemelkedett kiadások tételeit. Érpatak önkormányzatának az  el nem fogadott zárszámadása miatt a Magyar Államkincstár szüneteltette az  alapfinanszírozást. A törvény szerint, amennyiben a településnek nincs elfogadott zárszáma dása, így költségvetése sem, az állam a normatívát zárolja. Így a település bevétel nélkül  maradt, és csak a bankban elhelyezett tartalékból tudott gazdálkodni. 

Tisztelettel kérdezem tehát: meddig lehetnek Magyarországon szélsőjobboldali korrupt  vezetők? Várom megtisztelő válaszát. (Gőgös Zoltán: Ezt mind te kérdezed? Marha jó!  Testhez álló. - Taps a kormánypártok soraiból.)  

A felszólalás szövege: 

POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr.  Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, számtalan újságcikk és híradás jelent  meg Érpatak önkormányzatának, Érpatak polgármesterének a működéséről, tevékenységéről,  és ez egy igen vitatott időszak, egy igen vitatott tevékenységsorozat. Az önkormányzatoknak  saját feladatuk az, hogy a rájuk bízott települést és a rájuk bízott, az állam által biztosított  finanszírozást az ott élők, a lakosság érdekében, a lakosság legnagyobb megelégedésére  használják fel, és ha a polgármester tevékenységével a település önkormányzata nem  elégedett, akkor nyilván elsősorban és először is a település önkormányzatának kell a  szükséges lépéseket megtenni. De az állam, a kormány is figyelemmel kell hogy kísérje a  szabályszerűséget. A kormányhivatal, a megyei kormányhivatal meg is tette ezt, és számos  kifogásolnivalót talált az érpataki önkormányzat, illetve a polgármester tevékenységében. 

A kormányhivatal mellett egyébként magánszemélyek, illetve az ügyekben érintettek is tettek  bejelentést, így a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi  osztálya folytat eljárást jelen pillanatban az érpataki polgármesterrel szemben, illetve ellene,  többek között feltételezett csalás miatt, tűzifaosztással kapcsolatos anomáliák miatt, járművek  jogtalan használata miatt, illetve az önkormányzat területén, a település területén élőktől  megvásárolt vagy megszerzett ingatlanok ügyében. Nyilván ennek a folyamatnak a lezárása  után tudunk csak a konkrét ügyekről beszámolni. Mindamellett meg kell jegyeznem, hogy  közvetlenül a kormánynak nincs lehetősége beavatkozni ilyen ügyekben az önkormányzat  működésébe. Erre a kormányhivatal, illetve az igazságszolgáltatás szervei alkalmasak.  Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)