Nemcsak a fagykár, nanem a kormány tehetetlensége is sújtja a meggytermelőket a Nyírségben

2022. 03. 11.

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár  Urak! Azt kérném nagy tisztelettel, hogy ebben a témában az FVM államtitkára válaszoljon  nekem, habár véletlen folytán éppen arról kell hogy beszámoljak, tisztelt államtitkár úr, hogy  az elmúlt héten pénteken jelentett csődöt az ország egyik legnagyobb szárnyasvágóhídja, ami  a libákat és a kacsákat vágja Nyírgelsén. Rossz nyelvek szerint itt hűtötték azt a több száz  kacsát, amit Medgyessy Péter és csapata vadászott le vagy gyilkolt le Nyírlugos környékén.  

Nos, száz szónak is egy a vége, tisztelt államtitkár urak, rossz idők járnak mostanság a  nyírségi munkavállalók és gazdálkodók háza táján. Sorra lehetetlenülnek el olyan könnyűipari  és élelmiszer-feldolgozó üzemek, amelyek a polgári kormány időszakában jöttek létre vagy  növelték a kapacitásaikat. A '98-2002-es időszakban Nyírbátor térségében egy tucat  könnyűipari és mezőgazdasági feldolgozó üzem épült, ezer új munkahelyet teremtve. Az  elmúlt három évben azonban nemhogy tovább nőtt volna a munkahelyek száma, hanem  hozzávetőlegesen kilencszáz megszűnt. A bátorligeti cirokfeldolgozó, a máriapócsi  könnyűipari, a nyírbogáti papírfeldolgozó és szőnyegszövő üzem bezárását követően a  Ruggeri Cipőgyár 400 dolgozójának az elbocsátása következett az elmúlt évben. Hiába  fordultak a cipőgyár dolgozói Veres János pénzügyminisztériumi államtitkárhoz, korábbi  polgármesterükhöz, jelenlegi miniszterhez, kérésük nem talált meghallgatásra.  

Most pedig a nyírgelsei szárnyasvágóhíd múlt héten bekövetkezett csődje borzolja a  kedélyeket a Nyírségben. Csak megemlítem, hogy az elmúlt évben a Nyírségi Szárnyas Kft.  átlagosan 300 dolgozót alkalmazott, és tavaly decemberben adta át Veres János államtitkár a  több száz millió forintért felépített hűtőházat a cégnél. Most pedig a dolgozók elbocsátása  folyik. 

A térséget nemcsak a munkahelyek megszűnése, hanem az ott megtermelt termények  értékesítési lehetőségeinek beszűkülése is sújtja: nem kell a szabolcsi gabona, nem kell az  alma, nem kell a ribiszke, a málna, nem kell a meggy, csak bagóért, ami még az önköltséget  sem fedezi. Hiába tüntettek a szabolcsi almatermelők 2003-ban a korábbi, őket kisegítő állami  támogatást kérve, kérésükre “nemö volt a válasz. Ilyen módon fordulhatott elő, hogy a  rendszerváltás óta először nem kaphattak támogatást a léalmatermelők, ami által az  ellehetetlenülés szélére sodródtak, pedig akkor még uniós tagok nem lévén a kormány  megsegíthette volna őket. Nem illeti ezért köszönet a szabolcsi kormánytagokat, úgymint  Veres Jánost és Juhász Ferencet. 

(17.50) 

Most pedig menetrend szerint bekövetkezett a meggymizéria. Hiába a termés felét levitte a  fagy több százmillió forint kárt okozva a nyírségi gazdálkodóknak, a meggy ára 80 és 100  forint között van, ami az önköltséget sem fedezi. Sokan le sem akarják szedni a termést, hogy 

ne növekedjen a ráfizetésük. Azt nem értem, hogy a kormány miért nem hajlandó ezen  gazdálkodók gondjain enyhíteni, hiszen most is lehetőségében áll nem árkiegészítő jellegű  támogatást nyújtani, amivel a növényvédelmi és szállítási jellegű kiadások csökkenthetők.  

Mi a helyzet a kivonási támogatással, tisztelt államtitkár úr? Vagy netán az a cél, ami az  almánál történt, hogy a gazdálkodók fűrésszel essenek az ültetvényeknek? Mindezek után  csak az a kérdés: ha megszűnik a cipőgyár, a ruhaüzem, a vágóhíd, ráfizetéses az alma, a  gabona, a meggy, akkor az emberek miből fognak megélni a Nyírségben. Erre azonban a  kormány vagy nem akar, vagy nem tud válaszolni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a  Fidesz soraiban.)