T/17700 A Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetéséről

2022. 03. 11.

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Ön azt mondja,  hogy önök ígérnek valamit és mi megvalósítjuk. Gondolom, az ön szóhasználatában az  “önökö a polgári oldalra vonatkozik, a “miö pedig a koalícióra. Nos, már jó néhányan  felsoroltunk jó néhány ígéretet, amit “miö ígértek meg. Tehát ez azt jelenti, hogy az önök  oldala ígérte meg, az ön szóhasználatával, tisztelt államtitkár úr.  

Egyet szeretnék említeni, amit maga Veres János pénzügyminiszter úr leírt annak idején  2002-ben, a 471-es főútvonal rekonstrukciója, azóta minden évben módosító indítványként  szerepel, és rendszeresen leszavazzák ezt az indítványt. Istenigazából nem értem, hogy miért,  alig 70 kilométerről van szó, és tisztelt államtitkár úr, 2 kilométerenként az elmúlt nyolc  évben meghalt egy ember ezen a főútvonalon - az ország legveszélyesebb másodrendű  főútvonala. Ilyen tekintetben tisztelettel kérdezem azt, hogy miért szavazzák le állandóan ezt  a módosító indítványt, hiszen ezt önök ígérték meg, mi pedig csatlakozunk hozzá. 

Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.) 

(394) A felszólalás szövege: 

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Én azt nem értem, hogy ha 2010-ig  3,6 százalékot kell megújuló energiaforrásból az országnak teljesíteni az Unió felé, akkor  miért van az, hogy a kormánypárt mindig leszavazza a biogázüzem létesítésére vonatkozó  módosító indítványainkat. Úgy gondolom, hogy kölcsönös érdek, hogy teljesítsük ezt a  kívánalmat.  

Köszönöm.  

(412) A felszólalás szövege: 

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen. A szatmár-beregi nemzeti park  létrehozása nem új keletű probléma. Annak idején, a polgári kormány idején megkezdődött a  nemzeti park kialakításának a munkálata, azonban ez a kormányváltással megfeneklett.  

Annak idején a szocialisták örömmel támogatták ezt a kezdeményezést. Azt nem értem, hogy  a kormányváltás után hogyan fogyott el ez a támogatás. Évek óta a benyújtott módosító  indítványainkat leszavazzák.  

Tisztelettel ajánlom képviselőtársaim figyelmébe ezt a módosító indítványt, hiszen a  bátorligeti természetvédelmi terület megóvása, az ott gazdálkodók biztonságának a  megteremtése közös ügy. 

Köszönöm szépen.  

(434) A felszólalás szövege:

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Asszony! Azt  ajánlom tisztelt figyelmébe, hogy ne csak Kálló irányában tessék szétnézni, már ha  Nyíregyházáról ki tetszik tekinteni. A Tiszavasvári úton két üres laktanya áll, ahol a mi fiunk,  Juhász Ferenc szégyenteljes módon megszüntette a laktanyát, és ilyen tekintetben feladatot  adott az önkormányzatnak. Majd kíváncsian várjuk, hogy abban a két laktanyában mit fognak  megvalósítani.  

Azonban az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy tíz év kellett az önkormányzatnak, illetve a  kormánynak arra, hogy a Kállai úton lévő laktanya - amiről államtitkár asszony is  beszélt - hasznosítására próbáljanak valamilyen megoldást találni. Jó az, amit megvalósítanak,  csak azt kérjük nagy tisztelettel, hogy még a másik két laktanyában is ugyanilyen gonddal  valósítsanak meg ilyen intézményeket. Köszönöm.  

(480) A felszólalás szövege: 

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen. A szocialista-liberál kormány…  (Dr. Katona Béla: Liberális!) - liberális, tisztelt képviselő úr -, a kormány intézkedéseit a  szociális otthonok terén az érzéketlenség jellemzi, tisztelt államtitkár úr. Ezt, miután a  képviselőtársaim bemutatták a normatívacsökkenéseket, kiszámítottuk néhány szociális  otthonra vonatkozólag, és a lényeg az, hogy egy 120 millió forintos költségvetéssel  rendelkező szociális otthonnál ez a csökkenés 10 millió forintot jelent.  

Tisztelettel kérdezzük, államtitkár úr, honnan fogják a forráshiányos önkormányzatok vagy ne  adj’ isten az egyházak ezt a hiányzó 10 millió forintot pótolni. Miből fogják pótolni, hiszen  amúgy is már a működőképességük határán vannak? Ez a kérdés vonatkozik az általános  színvonalú bentlakásos szociális otthonokra is. 

Köszönöm.