T/2141 Magyarország 2015. évi központi költségvetésének megalapozásáról

2022. 03. 11.

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen. Igaza van Z. Kárpát Dániel  képviselőtársamnak olyan tekintetben, hogy 2010 után, amikor elindítottuk a nagyarányú  közfoglalkoztatást az országban, akkor tűzoltást végeztünk, de Czomba Sándor államtitkár úr  napirend előtti felszólalásában utalt arra, hogy eljutottunk egy szintre a 2013. év közepén,  amikor megpróbáltuk a közfoglalkoztatást átvinni piaci foglalkoztatássá. Egy példát szeretnék  erre mondani, tisztelt képviselőtársam, a nyírbátori kistérségből. 2012 táján a 4,5-5 ezret is  elérte a közfoglalkoztatottak száma Start-közmunkaprogramban. Mostanság ez a létszám  elkezdett csökkenni. Ez köszönhető annak, hogy ebben és a következő évben a térségünkben  800 új munkaerőigény jelentkezik majd, piaci munkaerőigény, és igenis üdvözlöm azt a  törvénymódosítási javaslatot, miszerint a közfoglalkoztatást megpróbáljuk könnyíteni a piaci  irányba. Ez a 800 új munkahely problémákat vet fel.  

A közfoglalkoztatottainkat alkalmassá kell tenni a piaci munkára. Nagyon örülök annak, hogy  ez a kezdeményezés a törvényjavaslatban megvan. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz  soraiból.)  

(130) A felszólalás szövege: 

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen. Bangóné Borbély Ildikó és Teleki  képviselőtársam előzőekben elhangzott mondataira szeretnék emlékeztetés gyanánt mondani  néhány gondolatot. 

Biztos ismerős önöknek a „Legyen jobb a gyermekeknek” nemzeti stratégia, amit az önök  kormánya alkotott meg 2007-ben, de ezenkívül más nem történt ebben a dologban. Vártuk  polgármesterként, hogy ha van egy jó stratégia - azt kell hogy mondjam, hogy ez egy jó  gyermekvédelmi stratégia -, akkor ennek mi lesz az üzenete lent Szabolcs-Szatmár-Bereg  megyében, de 2012-ig kellett várni, tisztelt képviselőtársaim, hogy legyen valami, mert hogy  akkor sikerült a gyermekesélyprogramunkat megalkotni, ami az „Ébresztő, kopogtat a jövő”  fantázianevet viseli.  

Tízezer gyerek felemelését, segítését céloztuk meg a nyírbátori kistérségben. „Biztos kezdet”  gyermekházakat építettünk, közösségi házakat, settlement közösségi házakat, mentorhálózatot  alakítottunk ki, tanodákat hoztunk létre közös erővel, korai fejlesztő programokat indítottunk,  

harmincegy táborozást szerveztünk, százötven eseményt a gyerekek számára, ötven családi  napot, négy nagy családi rendezvényt rendeztünk. A harmincegy táborozásban a tízezer  gyermek közül ezer vett részt. Mindez 600 millió forintba került, a gyermekesélyprogram  fizette ezt, amit a Fidesz-KDNP-kormány (Az elnök csenget.) jóvoltából kapott a  kistérségünk. Önök hol voltak 2009-ben meg ’10-ben? (Az elnök csenget.) 

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)