T/4865 A polgárőrségről és a polgárőri tevékenység szabályairól

2022. 03. 11.

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen. Kedves Képviselőtársam!  Felháborítónak tartom azt a hozzáállást, amit ön azon polgárok irányába mutat, akik a  településért áldozatot vállalnak. Visszautasítom azt, hogy III/III-as ügynökökből és kimustrált  rendőrtisztekből állnának. Ez felháborító! Nem hiszem, hogy ön jogot formálhatna erre, arra,  hogy több tízezer emberről ezt mondja; ezt a nyírbogáti polgárőrök nevében is visszautasítom.  Én tagja vagyok ennek a szervezetnek, és évek óta ingyen és bérmentve, éjjel-nappal  megpróbálunk a polgárok szolgálatába állni. Ez, amit ön mond, demagógia (Murányi Levente:  Ez a demagógia!) a legmesszebbmenőkig.  

Kedves Képviselőtársam! Mi vagyunk ott az emberekkel, a településeket mi igazgatjuk,  nem pedig önök. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Látjuk, hogyan!) Önök csak a feszültséget  szítják, és szétzilálják a közbiztonságot. Ez a tapasztalatunk Nyírmihálydiban és Nyírbogáton  is. (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Ki a demagóg?) 

Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok soraiban.) 

(68-70) A felszólalás szövege: 

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Kedves Képviselőtársam! Ön tévedésben van, és nincs  tisztában azzal, hogyan működnek a településeken a polgárőrök, polgárőrségek, az  egyesületek. Az elmúlt évig nálunk - Nyírbogátról beszélek - egyetlen forint állami  támogatást sem kapott a polgárőr-egyesület, az elmúlt esztendőig, de tíz éve folyamatosan  működik az egyesület, és több százezer őrzési órát letett a település asztalára. De én úgy  gondolom... (Pörzse Sándor: Több százezer órát?) Több százezer órát a tíz év alatt, igen,  képviselőtársam. Megkérdezem önt: hány óráig őrizte a budapestiek közbiztonságát? (Pörzse  Sándor: Én?) Maga! (Pörzse Sándor közbeszól. - Derültség a Jobbik soraiban.) Nulla! Nulla!  (Az elnök csenget.) 

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Megkérem, hogy a Ház méltóságának megfelelően  folyjon a vita.  

DR. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Miután én is a polgárőrség tagja vagyok, tisztelt  képviselőtársam, azt tudom mondani, biztos, hogy többet, mint ön, állapodjunk meg ebben.  Tehát önök arról beszélnek, amiről fogalmuk sincsen. Arról beszélnek, hogy mi mennyibe  kerül, közben pedig a fától az erdőt nem látják, sajnálatos módon. Tehát a polgárőr egyesületek eddig állami támogatást nem kaptak, maximum az önkormányzatok támogatták  őket (Dr. Lamperth Mónika: Ez szemenszedett hazugság!), és többször előfordult, hogy még  az önkormányzatok sem tudták támogatni, hanem saját pénzen járőröztek a Nyírségben a  polgárőrök, és erre mondják önök azt, hogy az OPSZ szervezeteit az állam támogatja. Ez nem  igaz! Saját erőből, jó szándékkal csinálják a dolgukat.