T/503 Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről

2022. 03. 11.

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt  Képviselőtársaim! A jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslat azt üzeni, hogy annak  előterjesztője, a kormány fontosnak tartja Magyarország, a magyar emberek biztonságát. Mi  pedig ezzel egyetértünk. A javaslat 512 milliárd forintot, a GDP 1,16 százalékát fordítja a  honvédségre, ami 86 milliárd forinttal több, mint az idei összeg. Ez a többletforrás és a  következő évek tervezett költségvetési növekményei egy erős, ütőképes honvédség  létrehozását célozzák. Ennek alappillére a „Zrínyi 2026” haderőfejlesztési terv, amelynek  elemeit a tervezet ütemezés szerint tartalmazza.Az Európát sújtó bevándorlás, valamint az  azzal járó terrorveszély és ennek közbiztonsági következményei a következő évek  legfontosabb kihívásai lesznek. Ezért biztosít az előttünk fekvő tervezet 350 milliárd forintot a  közbiztonságra, a rendőrség működtetésére, fejlesztésére. A terrorelhárítással összefüggő  feladatokra 25 milliárd forint jut majd. Ez 23,5 milliárddal több, mint az idei rendelkezésre  álló keret.  

Januártól újabb 5 százalékkal nő a rendvédelmi dolgozók illetménye, ami a korábbi  emelésekkel együtt már 50 százalékos növekményt jelent. A 2019-es költségvetési tervezet  tartalmazza annak a Készenléti Rendőrség állományába tartozó, közel 3 ezer új határvadász  fiatal rendőrnek az illetményét, akiknek a kiképzése az elmúlt években történt meg.  Kifejezetten örülök annak, hogy ezen fiatal rendőrök elhelyezésének ügye rendeződik, miután  az országban 12 laktanyában épülnek szállás- és körletépületek.  

Az egyik ilyen beruházás Nyírbátorban valósul meg, több mint egymilliárd forintos  beruházási értékkel, a Báthori István laktanyában, ami korábban a határőrség fennhatóságában  volt. Míg a szocialisták 2005 táján ezen laktanyából migránstábort alakítottak ki, addig a  Fidesz-KDNP-kormány továbbépíti és fejleszti a laktanyát, határvadász egységeket telepít ide  az ország védelmére, és az európai külső határok védelme érdekében. 

Összegezve tehát: Magyarország biztonsága az első 2019-ben is, ezért kérem, támogassák a