T/9244 Egyes törvényeknek a Magyary Egyszerűsítési Programmal és a területfejlesztéssel összefüggő módosításáról

2022. 03. 11.

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt volt Miniszter Asszony! Ön  az elméletét tudja ennek a kistérségi történetnek, mi pedig tudjuk a valóságot. És az a  véleményünk, többeknek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, hogy a kistérségi társulásokra  szükség van. Az, hogy államigazgatási feladatot két kistérségi társulás ellátott, csepp a  tengerben. Azok a társulások, amelyek nálunk működnek, elsősorban szociális feladatokat  látnak el, és ilyen tekintetben a költségvetési törvény, a 2013-as költségvetési törvénytervezet  lehetőséget ad szociális feladatok kapcsán kistérségi ellátásokra.  

Tehát a lényeg az, hogy a kistérségi társulások fenn fognak maradni, amennyiben az  önkormányzatoknak ez áll érdekükben. Én úgy látom, hogy nemcsak a területfejlesztési  koncepció adja meg erre az alapot, hanem a költségvetés is.  

Máskülönben pedig a kistérségi társulások temetését értelmetlen dolognak tartom, hiszen  a magyar önkormányzatokról szóló törvény nevesíti a társulások lehetőségét, az  önkormányzatoknak ezután is jogukban áll, sőt mi több, véleményem szerint kötelességük is  bizonyos feladatok, elsősorban szociális feladatok társítására.  

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.) 

(13.40)