V/14429 Politikai vita az Európai Unió tagállamai közötti munkabérkülönbségek csökkentésének érdekében.

2022. 03. 11.

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A  Magyar Szocialista Párt 2002 és ’10 között leépítette a Magyar Honvédséget (Gőgös Zoltán:  És te mit csináltál Újfehértón? - Az elnök csenget.), komplett haditechnikai eszközöket és  fegyvereket kótyavetyéltek el.  

Szintén a Magyar Szocialista Párt hívta föl több helyütt arra a figyelmet (Közbeszólás az  MSZP soraiból: Jogállamban nem lennél képviselő!), hogy a legfőbb érték a katona, az  ember, és meg kell becsülni őket. Nos, ez igencsak ellentmondásos, merthogy a Magyar  Honvédség katonaállománya részére a 2015. évit megelőző utolsó számottevő és egyúttal  átfogó béremelést az első Orbán-kormány biztosította 2002. év elején (Dr. Józsa István:  Meg a Medgyessy-kormány.), nem pedig a szocialisták 2002 és ’10 között, akkor ugyanis  nem történt béremelés. (Dr. Józsa István: Dehogynem! - Gőgös Zoltán: 50 százalék!) 

A Magyar Szocialista Párt 2002 és 2010 között csődközeli helyzetbe vitte az országot,  Gyurcsány Ferenc és Veres János vezényletével. (Zaj, közbeszólások az MSZP  soraiból. - Az elnök csenget.) A gazdaság 2010. évtől kezdődő konszolidálásának  eredményeként a szükséges források rendelkezésre álltak ahhoz, hogy a kormány  döntsön - természetesen az új katonai életpályamodell bevezetésének részeként - egy 2015  és 2019 közötti illetményemelési programról, melynek eredményeként a katonák illetménye  2015. július 1-jei hatállyal 30 százalékkal, 2019-ig pedig évenként 5-5 százalékos  illetményemelkedéssel átlagosan 50 százalékkal lesz magasabb, mint ahogy 2015 első  félévében volt. Az illetményemelés tehát több lépcsőben valósulhat meg.  

Számos dolgot teszünk azért, hogy a Magyar Honvédség létszáma feltöltött legyen, hogy a  magyar fiatalok érezzék, hogy a katonai szolgálat nemcsak nemes, hanem hazafias  cselekedet. Igenis megbecsüljük a katonákat. Fontos, hogy hosszú távú pályaképet tudjunk a  katonák elé vázolni, életpályát, ezért a 2015-ben megkezdett illetményemelési program  mellett folyamatosan reagálunk a megerősödő gazdaság mellett megjelenő munkaerőpiaci  folyamatokra, amelyek mind jelentős lépések az illetményemelés útján. A legutóbbi ilyen  emelés a legénységi állomány minden tagját érintette, ily módon külön megbecsülve a  legénységi állomány szolgálatát. Ennek eredményeként mára az érettségivel nem rendelkező  katonák körében a közkatonák legalacsonyabb, pótlékok nélküli fizetése bruttó 186 ezerre,  az őrvezetőké bruttó 197 ezerre, a tizedeseké bruttó 207 ezerre, míg a szakaszvezetőké,  illetve az érettségivel rendelkező legénységi állományú katonáké pedig havi bruttó 228 ezer  forintra nőtt.  

Az ágazati életpályák bevezetéséről szóló döntésekből a Magyar Honvédség  közalkalmazottai sem maradtak ki. A honvédség egészségügyi, köznevelési, valamint  kulturális ágazatában dolgozó közalkalmazottai az adott ágazati életpálya bevezetésének  részeseként, míg az egyes speciális ágazati bérfejlesztésben nem részesült közalkalmazottak  2015. július 1-jétől két lépcsőben 5-5, átlagosan 10 százalékos illetményemelkedésben  részesültek. Ez az úgynevezett ágazati pótlék volt. 

Jól látható, hogy ellentétben a szocialista kormányokkal, mi valóban igyekszünk  megbecsülni a Magyar Honvédséget. A mi célunk tettekben is megvalósul, tisztelt  képviselőtársaim. Amikor a katonáink világszerte helyt állnak, és a migrációs nyomás  közepette a határainkat is védik, akkor valóban kifejezhetjük az illetményemelés formájában  is a megbecsülésünket és a tiszteletünket irántuk. Célunk, hogy kiszámíthatóságot  sugalljunk mindezzel, vonzóvá téve a katonai hivatást. Ezen célnak a megvalósítása  érdekében eddig is egyedül mi tettünk lépéseket. Köszönöm. (Taps a kormánypártok  soraiból.) 

(283) A felszólalás szövege: 

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Az előbb Józsa István és más  szocialista képviselők a felszólalásom idején durva rágalmakkal illettek. Kérem, fejezzék be  a hazudozást! Nem én tehetek arról, tisztelt Józsa képviselő úr, hogy Paks esetében több  százezer forintos fizetést vett fel, és emiatt a sértődöttsége beszél önből. Úgyhogy  visszautasítom az előbbi rágalmakat.