2009.05.25.

2022. 03. 11.

  1. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Április  közepén újabb csapás érte Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mezőgazdaságát. Most azonban  nem az aszály, a jég vagy az árvíz okozta ezt, hanem a mezőgazdasági hivatal, hiszen  bezáratta a térség egyetlen, négy évtizedes múltra visszatekintő állatkórházát, amely  Nyíregyháza, Keleti út 1. szám alatt működött. A kórház bezárása fájdalmas az állattartó  gazdák és a kisállattartó állatbarátok számára is, hiszen az állatkórház nemzetközi tekintetben  is elismert szakembereinek köszönhetően messze vidékről ide hozták az állatokat. Különösen  fájdalmasan érinti a nagytestű állatokat tartókat, mert ilyen kórház legközelebb csak a főváros  környékén található.  

A nyíregyházi állatkórházat nemcsak a hazai, hanem a külföldi állatorvos-tudományi  egyetemeken is jegyezték. A kórház 24 órás ügyeleti szolgálata mindig elérhető volt. A  privatizációs hercehurca mára szétverte az állatkórház stábját, amely szakmai befektetőként  1998 óta bérelte a hatvanas években állatkórház céljára épített állami ingatlant. A megyei  szakigazgatási hivatal ahelyett, hogy a megye mezőgazdaságát védve megpróbálta volna  elérni, hogy az állatkórház továbbra is működjön, s ellássa közfeladatát, inkább a nemzeti  vagyonkezelő szócsövévé vált, amely az ingatlan minden feltétel nélküli értékesítését hirdette  meg, kárt okozva ezzel a megye állattenyésztésének, egy olyan értéket szüntetve meg,  amilyen az országban csak egy-két helyen működik.  

A megye állattartói, állatbarát civil szervezetei a január eleji demonstrációjukkal elérték,  hogy a nemzeti vagyonkezelő három hónapra haladékot adjon a december végi, kudarcba  fulladt erőszakos kórházbezárást követően. Azonban miután a kedélyek lecsillapodtak, a  vagyonkezelő április közepén a mezőgazdasági hivatal vezetőjének kijelentéseit  meghazudtolva az állatkórházat az előbb említett módon, feltétel nélkül privatizációs  pályázatban hirdette meg. A megyei szakigazgatási hivatal vezetője azt állította, hogy az  állatkórházat irodának kívánják kialakítani, szó sem volt privatizációról, tehát az állatkórház  ingatlanainak az értékesítéséről.  

Összegzésként tehát azt mondhatjuk, hogy nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal. De  lehet, hogy másról van szó, esetlegesen valamelyik szocialista érdekcsoportnak tetszik az  ingatlan, s szemet vetett rá. Láttunk már erre példát nem egy esetben. Úgy gondoljuk, hogy az  állatkórház jobb sorsra érdemes.  

Köszönöm.